2010. december 3., péntek

A szlovákiai parlamenti választások meglepetései

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kiesése a pozsonyi parlamentből és a Híd szlovák-magyar párt győzelme nagy meglepetést okozott a választásokat figyelemmel követő magyaroknak

A Híd párt színeiben 14 képviselő jutott a pozsonyi törvényhozásba, hét magyar és hét szlovák nemzetiségű, akik nemzetiségüktől függetlenül fognak dolgozni a programjaikban szereplő feladatok sikeres megvalósításáért. Győzelmüket az általános politikai változás erős kívánása hozhatta, hiszen az önállóságára jobban vigyázó, a magyar-szlovák viszony javításán dolgozó párt nagyon jó eredményt ért el.

Bugár Béla megerősítette: Robert Fico pártjával a Híd semmiféleképpen nem lép koalícióra. Az ellenzékben lévő párt is hasonlóan nyilatkozott, szerinte egyetlen út van a kormányalakítás felé: a négy, eddig ellenzékben lévő párt koalíciókötése.

Az MKP kiesése 17 ezer szavazaton múlt, ennyivel maradt le a parlamenti küszöbről Vladimir Mečiar pártja is, illetve kétezer szavazattal lépte át a küszöböt Ján Slota pártja, a Szlovák Nemzeti Párt. Az MKP kiesésének főbb oka, hogy beszorult egy szerepbe, a vidéki magyar párt szerepébe. Valamennyi ellenzéki párt kapcsolatba hozta a magyar Koalíció Pártjának (MKP) kudarcát a Fidesz politikájával, az MSZP elsősorban a kettős állampolgárságról szóló törvény rossz időzítésében látta a párt kiesésének okát, a Jobbik és az LMP pedig a Fidesznek az MKP melletti túlzott kiállását tartotta problémának. Lendvai Ildikó, az MSZP leköszönő elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz politikája "konfliktuskeltő", ezt mutatják a szlovákiai választások eredményei is: az, hogy a szlovákiai magyarság egyik pártja nem jutott be a parlamentbe.

Az mindenképpen problémás, hogy a szlovákiai magyarság felének nem lesz parlamenti képviselete. Jelentős a csökkenés, hiszen hét magyar képviselő került be, miközben eddig húszan voltak. Az, hogy az új kormányfő, az SDKÚ jelöltje, Iveta Radicová lehet, hozzájárulhat a viszonyok rendezéséhez, mivel egy problémamegoldó politikusról van szó. De talán az új szlovák kormány felállása után a magyarok nem lesznek kitéve direkt támadásoknak, nem kisebbségellenes törvényekkel fog kampányolni a várhatóan felálló vezetés és megnyugvás lesz tapasztalható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése